Wat is de beste elektrische Fatbike?

Ben jij op zoek naar de beste elektrische fatbike maar heb je geen idee welke fatbike het beste bij jou past? In dit artikel helpen wij je op weg in je zoektocht! Zo geven wij in dit artikel eerst wat algemene tips waarop je moet letten bij het kopen van een elektrische fatbike. Na deze tips ga ik verder met de top 10 beste elektrische fatbikes van dit moment. Deze top 10 is tot stand gekomen aan de hand van onze eigen ervaring en aan de hand van de ervaringen van onze klanten. Met deze top 10 hopen wij je verder te kunnen helpen in jouw zoektocht naar de ideale fatbike die bij jouw wensen past. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op óf kom langs in onze winkel.

Algemente tips bij de aanschaf van een fatbike

1. Goedkoop is duurkoop

fatbikes zijn in veel verschillende prijsklassen te vinden. Zo zijn er veel online aanbieders die al fatbikes voor rond de €1000,- aanbieden maar zijn er ook fatbikes van meer dan €4000,- Het verschil tussen deze fatbikes is echt heel groot en zit hem in diverse zaken. Denk hierbij aan de kwaliteit van het frame (staal, aluminium, poedercoat of 2k lak etc.), de kwaliteit van de accu maar bijvoorbeeld ook de motor. Ons advies, ga niet voor een goedkope fatbike maar kijk even verder. Verderop in het artikel gaan wij hier dieper op in.

2. Test een fatbike voordat je hem aanschaft

Omdat wij mensen nou eenmaal verschillen hebben wij ook verschillende eisen, wensen en benodigheden. Een fatbike die voor de een geschikt is wil niet zeggen dat deze ook geschikt is voor een ander. Om te beginnen heb je te maken met je eigen lengte, je lichaamsgewicht maar vooral ook het doel waar je hem voor wilt gaan gebruiken. Wil je elke dag naar je werk fietsen, 40 kilometer heen én 40 kilometer terug of alleen bij mooi weer in het weekend een rondje om de kerk. Fatbikes zijn er namelijk in veel verschillende maten maar ook de range is iets waar je over na moet denken. Om alvast een beginnetje te maken in jouw zoektocht hebben wij dit artikel gemaakt. Maar wat op papier geschikt lijkt kan in de praktijk tegenvallen of juist andersom, daarom raden wij het aan om altijd een goede proefrit te maken en bij voorkeur met verschillende merken en modellen om zeker te weten dat deze fatbike bij jou wensen past!

De populairste fatbikes van dit moment

Merk

Model

Accu

Range

Motor

Zithoogte

Prijs

Phatfour

FLB+

470Wh-630Wh

45-65KM

Bafang achterwielmotor

87CM

€ 2540,00

Phatfour

FLS+

470Wh-630Wh

45-65KM

Bafang achterwielmotor

83CM

€ 2540,00

Knaap

AMS

756Wh

40-70KM

Bafang achterwielmotor

81CM

€ 2499,00

Knaap

RTD

756Wh

40-70KM

Bafang achterwielmotor

83CM

€ 3399,00

Ruff-Cycles

Lil’Buddy

300Wh-500Wh

40-60KM

Bosch middenmotor

80-85CM

€ 2999,00

Ruff-Cycles

Biggie

300Wh-500Wh

40-60KM

Bosch middenmotor

90CM

€ 2999,00

Brekr

Model F

540Wh-720Wh

45-75KM

Bafang achterwielmotor

80-89CM

€ 2750,00

AGM

GT250

614Wh

30-50KM

Merkloze achterwielmotor

81CM

€ 2199,00

Super73

ZX

615Wh

40-60KM

Merkloze achterwielmotor

79CM

€ 2999,00

Wat is de meeste verkochte fatbike?

Als we kijken naar de landelijke afzet, dan staan de Phatfour en de Knaap op een gedeelde eerste plek. Dit is simpelweg omdat ze nou eenmaal een goed product voor een leuke prijs op de markt hebben weten te zetten. Als je bijvoorbeeld kijkt naar een fatbike van Ruff-Cycles dan zie je dat die in Nederland minder populair is. Niet omdat dit een slechte fiets is, integendeel zelf. Deze fiets is simpelweg opgebouwd met duurde onderdelen waardoor deze fiets vanzelfsprekend ook duurder is in aanschaf. Daarnaast is het in tegendeel tot Phatfour en Knaap een Duits merk, daarom zijn ze qua marketing in Nederland minder actief en zullen een hoop mensen het merk bijvoorbeeld niet eens kennen. 

Hoe weet ik welke hoogte voor mij geschikt is?

In de bovenstaande tabel kun je zien wat de zithoogte is van deze verschillende fatbikes, maar niet alleen de zithoogte is van belang. Want ondanks dat de zithoogte gelijk is van twee fietsen wil dat niet zeggen dat je daadwerkelijk dan ook hetzelfde zit op beide fietsen. Dit heeft te maken met drie factoren: 

1.Plaatsing van de trapas
Omdat fatbikes niet altijd de trapas op dezelfde plek hebben zitten kan het zijn dat je bij de ene fiets wél goed je benen kwijt kunt maar op de andere fatbike niet. Dus ondanks dat de zithoogte hetzelfde is kan het voelen alsof de ene toch lager is dan de andere terwijl dit dan niet het geval is. 

2. Type stuur en stuurpen
Fatbikes zijn er dus in veel verschillende maten en hoogtes met allen een eigen geometrie. Iets wat ook meespeelt is het type stuur en vooral de hoogte van het stuur. Met een hoger stuur zit je wat meer rechtop en kan je vaak je benen beter kwijt. 

3.Type zadel
Naast de hoogte van het zadel heeft ook het type zadel invloed op je zithouding. Wat wij vaak zien bij een fatbike met een langer zadel is dat de wat langere mensen vaak wat verder naar achter gaan zitten waardoor je de benen goed voor je kwijt kan. En de mensen met de wat kortere benen die gaan dan vaak voorop het zadel zitten. 

Wat is beter? Achterwielmotor of een middenmotor?

Om meteen antwoord te geven op deze vraag; er is geen goed of slecht. Wél hebben ze uiteraard beide hun voor en nadelen. 

De middenmotor
Hoewel de meeste elektrische fatbikes niet zijn uitgerust met een middenmotor is de middenmotor bij de gebruikelijke “doorsnee” stadsfiets wel erg populair. De bekendste middenmotor is die van Bosch, deze zit meestal op de fietsen in het duurdere segment. Het belangrijke voordeel van een middenmotor is de krachtsensor, simpel gezegd meet de krachtsensor hoeveel kracht jij op je trapper zet. Hoe meer kracht jij zet hoe meer kracht de motor zal geven, dit zorgt voor een wendbaar en voorspelbaar gevoel. Het voelt een beetje alsof je meer controle hebt over de fiets. Echter gaat deze vlieger vandaag de dag niet helemaal meer op omdat steeds meer fatbikes met een achterwiel motor óók uitgerust zijn met een krachtsensor denk aan bijvoorbeeld een Phatfour en de Brekr Model B. Nadeel van een achterwielmotor is dat deze over het algemeen duurder is. Dus voor de fabrikant van de Fatbike is de middenmotor duurder in aanschaf wat uiteraard ook resulteert in een hogere aanschafprijs voor de consument. 

De achterwiel motor
Verreweg de meest voorkomende motor op een fatbike is de achterwielmotor, en dan in het bijzonder een motor van Bafang. Dit is niet voor niks, ze zijn namelijk relatief ‘goedkoop’ in aanschaf en ze zijn heel erg breed toepasbaar. Daarnaast zijn eventuele onderdelen makkelijk verkrijgbaar en inmiddels ook universeel te verkrijgen in tegenstelling tot bijvoorbeeld een bosch middenmotor. Bij een Bosch middenmotor moet je namelijk ook gebruik maken van een Bosch ECU, Bosch display en zelfs een Bosch accu. Verreweg de meeste fatbikes zijn uitgerust met een Bafang achterwiel motor en rotatiesensor. Dit betekend dat op het moment dat jij begint te trappen de motor ook aangaat. Bijkomend voordeel van een achterwielmotor is dat hier ook een gashendel op aan te sluiten is. Ook al is dat in Nederland niet toegestaan zien wij toch dat mensen vaak een gashendel plaatsen. 

 

De range van een fatbike

Iets wat je ook zeker moet meenemen in je zoektocht naar jouw ideale fatbike is de range van de fiets. Dit staat voor het aantal kilometer dat jij kan fietsen met een volledig geladen accu. Omdat de fabrikanten van Fatbikes vaak een hoge range aanhouden hebben wij bovenstaand tabel gemaakt met de range van verschillende merken en de échte range in praktijk gebaseerd op onze eigen ervaring en die van onze klanten. Veel fabrikanten bieden ook de mogelijkheid om je accupakket te upgraden voor een accu met meer bereik. Het is daarom goed om van te voren jezelf af te vragen hoe vaak en hoeveel jij de fatbike verwacht te gaan gebruiken vanzelfsprekend is het handig om deze verwachting iets hoger aan te houden zodat je ten alle tijd safe zit. Uiteraard zijn er veel factoren die de range beinvloeden denk aan bijvoorbeeld : je lichaamsgewicht, de buitentempratuur, eventuele hellingen maar ook de omgeving. Zo verbruik je in de stad meer omdat je vaker moet stoppen en optrekken en juist bij het optrekken verbruikt een accu meer dan wanneer jij bijvoorbeeld buiten de stad een hele lange weg rechtdoor moet fietsen. 

De allerbelangrijkste tip bij de aanschaf van een fatbike

De allerbelangrijkste tip die wij mee kunnen geven is : ga proefrijden. Probeer verschillende merken maar ook de verschillende modellen. Dat jouw buurmeisje harstikke blij is met haar Knaap wil niet zeggen dat deze fiets voor jou ook geschikt is. Al lijken sommige fatbikes op papier erg op elkaar kunnen hele kleine verschillen in de geometrie van het frame al heel veel doen met de zithouding. Daarom vinden wij dat je een fiets altijd moet proberen en dan bedoelen wij niet tien meter heen en weer fietsen maar écht een goed stuk fietsen. Een fatbike kan namelijk de eerste paar minuten heel goed zitten en na een aantal kilometer zul je merken dat de houding misschien toch niet zo optimaal is voor jou. 

Alle gerenommeerde fatbike merken onder één dak!

Plan vrijblijvend een fatbike proefrit!

Om zeker te weten welke fatbike bij jouw past willen wij jou graag uitnodigen bij ons in de winkel. Wij hebben namelijk altijd zo’n ruim 40 fatbikes op voorraad van verschillende merken en en veel verschillende smaken. Zo is er altijd wel één fatbike die bij jou past!

PLAN EEN PROEFRIT

Meer handige links over fatbikes!

Wij plaatsen ook regelmatig video’s over verschillende merken fatbikes, deze zijn terug te vinden op ons YouTube kanaal.