Wat is een fatbike?

Een fatbike (ook genoemd fat bike, fat-tire bike of snowbike) is een off-road fiets met grote banden. Ooit bedacht en ontworpen om te kunnen rijden in terrein met een lage gronddruk zoals zacht terrein, sneeuw, zand moeras of modder. Fatbikes worden gebouwd van fietsen met een brede voorvork en achterbrug welke nodig zijn om er een dikke band tussen te krijgen. Voor de meeste grip wordt er een lage bandenspanning aangehouden om zoveel mogelijk contact te kunnen maken met de ondergrond.

Hoewel vroege versies van de fatbikes waarschijnlijk al in het begin van de 20e eeuw in beperkte mate werden gebouwd, werden de eerste moderne versies pas in de jaren 80 ontwikkeld. Een vroeg voorbeeld is de driewielige lont-tail achtige fiets met dikke banden. Deze is destijds ontworpen door de Franse wielrenner Jean Naud in 1980 om hiermee door de woestijn te rijden.

Aan het eind van de jaren 80 begonnen framebouwers in Alaska te experimenteren met aangepaste componenten en configuraties die waren ontworpen om een groot contactvlak van de band op de sneeuw te bereiken. 

Moderne (e-)fatbikes zijn vandaag de dag gewild door hun stoere looks. Natuurlijk fietsen ze ook erg lekker door de brede banden maar 99% van de mensen gebruikt deze fatbikes simpelweg alleen om mee door de stad te rijden. Inmiddels zijn er heel veel producenten die stadsfietsen maken met deze breden banden. Wij van Bike Centre Holland hebben ook een aantal merken in onze winkel in Apeldoorn staan. Een van deze merken zijn Phatfour, Knaap & Ruff Cycles.
Facebook
WhatsApp
Twitter
Email

Gerelateerde blogs

Sur Ron Ultra Bee

Sur Ron Ultra Bee

De nieuwe Sur Ron Ultra Bee Afgelopen week hebben wij de Sur Ron Ultra Bee alvast mogen testen. En wij zijn ontzettend enthousiast, waar wij