Wat is een fatbike?

Een fatbike (ook genoemd fat bike, fat-tire bike of snowbike) is een off-road fiets met grote banden. Ooit bedacht en ontworpen om te kunnen rijden in terrein met een lage gronddruk zoals zacht terrein, sneeuw, zand moeras of modder. Fatbikes worden gebouwd van fietsen met een brede voorvork en achterbrug welke nodig zijn om er een dikke band tussen te krijgen. Voor de meeste grip wordt er een lage bandenspanning aangehouden om zoveel mogelijk contact te kunnen maken met de ondergrond.

Hoewel vroege versies van de fatbikes waarschijnlijk al in het begin van de 20e eeuw in beperkte mate werden gebouwd, werden de eerste moderne versies pas in de jaren 80 ontwikkeld. Een vroeg voorbeeld is de driewielige lont-tail achtige fiets met dikke banden. Deze is destijds ontworpen door de Franse wielrenner Jean Naud in 1980 om hiermee door de woestijn te rijden.

 

Aan het eind van de jaren 80 begonnen framebouwers in Alaska te experimenteren met aangepaste componenten en configuraties die waren ontworpen om een groot contactvlak van de band op de sneeuw te bereiken. 

 

 

Moderne (e-)fatbikes zijn vandaag de dag gewild door hun stoere looks. Natuurlijk fietsen ze ook erg lekker door de brede banden maar 99% van de mensen gebruikt deze fatbikes simpelweg alleen om mee door de stad te rijden. Inmiddels zijn er heel veel producenten die stadsfietsen maken met deze breden banden. Wij van Bike Centre Holland hebben ook een aantal merken in onze winkel in Apeldoorn staan. Een van deze merken zijn Phatfour, Knaap & Ruff Cycles.

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Gerelateerde blogs

Elektrische scooter kopen apeldoorn

Elektrische scooter kopen in Apeldoorn?

Welkom bij Bike Centre Holland, dé specialist van Apeldoorn en omstreken als het gaat om elektrische scooters. In onze showroom in Apeldoorn hebben wij elektrische scooters staan van onder andere Seg-Way, Super Soco, Yadea, Sur-Ron, Talaria en Piaggio. Wij hebben deze elektrische scooters áltijd op voorraad en wij hebben ook altijd diverse demo modellen staan welke je vrijblijvend mag komen testen. Daarnaast voeren wij ook onderhoud uit aan alle elektrische scooters. Ben je nieuwsgierig, je bent van harte welkom! Wij willen je graag (vrijblijvend) adviseren!

elektrische scooter apeldoorn

Nog meer elektrische scooters bij Bike Centre Holland in Apeldoorn!

Na lang wachten is het dan zover! De talaria Sting is in Nederland en te koop bij Bike Centre Holland in Apeldoorn! Wij zijn namelijk officieel dealer geworden van het merk en kunnen niet wachten om jullie deze te introduceren. Eind deze week komen ze binnen en wij verwachten ze vanaf volgende week te kunnen leveren mét kenteken..

Talaria Sting
De Talaria STING elektrische crossmotor is geboren om alle rijders geavanceerde prestaties te bieden. Het beschikt over een CAD-ontworpen lichtgewicht frameontwerp, een krachtige elektromotor die direct koppel levert, overgebracht via een intelligente tandwielaandrijving terwijl hij extreem stil werkt. De compacte, uitgebalanceerde structuur is zeer gemakkelijk te manoeuvreren en vereist minimaal onderhoud. Al deze eigenschappen maken de STING tot een ideale offroad-motor voor meer mensen dan ooit om te genieten van de passie en spanning van offroad-avonturen.